Harta site-ului
Ajutor
Consiliul raional Dubăsari îndeamnă cetățenii să evite călătoriile și deplasările în perioada 7-10 ianuarie
Consiliul raional Dubăsari îndeamnă cetățenii să evite călătoriile și deplasările în perioada 7-10 ianuarie

Stimați cetățeni și oaspeți, suntem în perioada sărbătorilor de Crăciun, zile când cu toții ne grăbim în vizite la părinți, rude. Zilele trecute, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu de schimbarea bruscă a vremii, de aceea vă îndemnăm să evitați deplasările sub orice formă. Vă atenționăm, că în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării, în intervalul 7-10 ianuarie vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat va viscoli. Condițiile meteorologice date vor forma troiene și ghețuș pe drumurile din țară, izolat pe firele electrice și copaci se vor semnala depuneri de lapoviță. De asemena,  pe 7-9 ianuarie vântul nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s, iar pe 8-10 ianuarie temperatura medie zilnică va scădea cu 10-15°C.
Totuși, stimați locuitori ai raionului Dubăsari, în cazul în care deplasările sunt inevitabile, vă atenționăm că, conducătorii auto trebuie să se asigure că drumurile naționale și locale sunt practicabile, iar autovehiculele sunt alimentate suficient cu combustibil, dotate cu pneuri de iarnă și echipament special pentru deszăpezire și lanțuri pentru cauciucuri. Bateria telefonului trebuie menținută permanent încărcată, astfel încât încazul în care vă pomeniți în situații de risc să puteți apela Serviciul 112, pentru a solicita intervenția echipelor de salvatori. De asemena, în cazul în care aveți programate pentru aceste zile ieșiri peste hotarele țării, vă îndemnăm  să vă documentați prealabil despre accesibilitatea puctelor de frontieră în ziua de plecare sau sosire în Republica Moldova.
Pentru a evita urgențele medicale, oamenii cu maladii cronice sunt îndemnați să contacteze medicii de familie, pentru a stabili din timp dacă sunt necesare intervenții și îngrijiri de rigoare, așa ca acestea să fie efectuate înainte de înrăutățirea condițiilor meteo. În caz de viscol și vânt puternic îndemnăm să evitați atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție, deoarece în asemenea condiții se atestă un risc major de cădere a acestora.
De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară către direcțiile raionale/municipale de învățământ și instituțiile subordonate, unde se recomandă adoptarea unor măsuri preventive pentru asigurarea siguranței și protecției elevilor și personalului din instituțiile de învățământ.
Reiterăm, că în caz de situații de urgență apelați numărul unic de urgență 112.
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Consiliul raional Dubăsari îndeamnă cetățenii să evite călătoriile și deplasările în perioada 7-10 ianuarie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta